Ερχεται μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις - Τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίνουν ακόμη και 100 ευρώ το μήνα - Ετοιμάζεται βαρύ ασφαλιστικό νομοσχέδιο

1-10-2015





Ακόμη και στα 100 ευρώ θα πάνε πολλές συντάξεις, μετά την αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στην εφαρμογή των ρυθμίσεων που απαιτούν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό και το οποίο φέρνει και τις περικοπές… Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Την ίδια ώρα με ένα μπαράζ επεξηγηματικών εγκυκλίων και αποφάσεων το υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξειδικεύσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα. Οι νέες εγκύκλιοι, ουσιαστικά θα εξειδικεύουν τα δύο βασικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ: την περικοπή της σύνταξης για όσους βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη και βρίσκονται στο όριο της κατώτερης σύνταξης αλλά και την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους διατηρούσαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67. Μέχρι σήμερα, όσοι συνταξιοδοτούνταν πριν από τα 67, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ενσήμων και τις ασφαλιστικές εισφορές που είχαν πληρώσει κατά τον εργασιακό τους βίο, ήταν βέβαιοι ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον την κατώτατη σύνταξη η οποία για το ΙΚα διαμορφώνεται στα 486 ευρώ. (σ.σ σε κάποια ταμεία έχει ήδη υποχωρήσει στα 390 ευρώ λόγω της «σύνδεσης» του τρόπου υπολογισμού με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης).


Αυτή η σιγουριά πλέον δεν υπάρχει.

Όποιος συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 με συντάξιμες αποδοχές που να βγάζουν σύνταξη στα όρια της κατώτατης, θα γνωρίζουν ότι θα εισπράττουν μόνο το «αναλογικό κομμάτι» δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει.

Πόσο θα είναι αυτό; 350 ευρώ, 300 ευρώ ή ακόμη λιγότερα ανάλογα με το προφίλ του καθενός.
Τουλάχιστον ο εφιάλτης της σύνταξης των 300 ευρώ θα σταματάει με τη συμπλήρωση του 67ου έτους οπότε η σύνταξη θα επανέρχεται στα κατώτερα όρια, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Και αυτό όμως, ισχύει… προς το παρόν.

Το μνημόνιο ορίζει ότι και μετά τα 67, θα χορηγείται μόνο η αναλογική σύνταξη σε όσους δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Γι’ αυτούς λοιπόν, η σύνταξη θα παραμένει καθηλωμένη στα 300 ευρώ εσαεί.

Εκτός από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, υπάρχουν και αυτά που έρχονται. Αυτή τη φορά, στο μικροσκόπιο θα μπουν όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι. Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να ξεκαθαρίσει:

Πώς θα περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Προφανώς η περικοπή παραπέμπει σε μείωση συντάξεων και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι ποια σύνταξη θα περικοπεί πάλι και ποια θα μείνει στα σημερινά επίπεδα.

Ποιο μέτρο θα είναι το αντίβαρο για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (που συνεπάγεται νέα μείωση στις επικουρικές) Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ η σταδιακή κατάργηση του οποίου θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Μάλιστα υπάρχει ορατός κίνδυνος η περικοπή του Μαρτίου να μην είναι 20% όπως αναφέρει το μνημόνιο αλλά περισσότερο καθώς η δαπάνη για το ΕΚΑΣ φέτος, εμφανίζεται να ξεφεύγει κατά τουλάχιστον 200-300 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα προϋπολογιστεί στην αρχή της χρονιάς.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.


Πηγή:www.thebest.gr

Σχόλια