Φοροκαταιγίδα από τα εκκαθαριστικά σημειώματα

2-8-2015

















Φόρο-φωτιά 1.035 ευρώ προβλέπουν, κατά μέσο όρο, τα 1.491.554 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά, έως σήμερα, για την καταβολή του φόρου εισοδήματος.

Από την... εκκαθάριση των 3.856.384 δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προέκυψαν:

■ 1.491.554 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 1,54 δισ. ευρώ. Κάθε παραλήπτης χρεωστικού εκκαθαριστικού καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο 1.035 ευρώ.

■ 769.050 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 207.859.593 ευρώ.

■ 1.595.384 εκκαθαριστικά που αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

Η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης ή την εφάπαξ εξόφληση των φόρων του εκκαθαριστικού λήγει στις 31 Αυγούστου. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου όσοι φορολογούμενοι έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη 2η δόση των οφειλών αυτών. Εως το τέλος Νοεμβρίου εξάλλου όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει και την 3η δόση των οφειλών που αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά τους.
Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσα πολλά υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική ικανότητά τους έχει ήδη εξαντληθεί από την αδιάκοπη επιβολή παράλογων φόρων.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα, που έληγε στις 27 Ιουλίου, παρατάθηκε έως τις 26 Αυγούστου. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων παρατάθηκε έως τις 20 Αυγούστου.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια