Σκάνδαλο ΑΤΕ –ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ποιο κρατικοδίαιτο στέλεχος ζημίωσε την ΑΤΕ και ακόμα κυβερνά;

25-7-2015


















Η φράση «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» έχει πολλάκις αποδειχθεί στη χώρα μας ως πολιτική των κατά καιρούς κυβερνώντων που υπέθαλψε σκάνδαλα και συγκάλυψε εγκληματικές ενέργειες στο οικονομικό πεδίο του δύσμοιρου κρατικού τομέα επί σειρά ετών.

Εν έτει όμως 2015 και με τη χώρα να εισέρχεται σε 3ο Μνημόνιο, ο μανδύας της συγκάλυψης πρέπει να λάβει ένα καίριο πλήγμα. Με το σκάνδαλο των «αμαρτωλών» δανείων της Αγροτικής Τράπεζας να είναι στο επίκεντρο των ημερών, από τα οποία το Δημόσιο φέρεται να έχει υποστεί ζημιά 5 δισ. ευρώ, ήτοι το μισό 3ο Μνημόνιο σε μέτρα (!) η συγκάλυψη και η αναποτελεσματικότητα στην αποκάλυψη των υπευθύνων δεν χωράει πια καμία κοινωνική ανοχή...

Η πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, να δημοσιοποιήσει το ζήτημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πέρα από τις προθέσεις, πρέπει η έρευνα και οι αποκαλύψεις να στραφούν σε πρόσωπα-κλειδιά.

Ένα από αυτά που πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη δικαιοσύνη και που σήμερα κατέχει θέση-κλειδί στον οικονομικό χάρτη της χώρας είναι η κα. Κερασίνα Ραυτοπούλου εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στο ΤΧΣ. Η εν λόγω κυρία είχε τοποθετηθεί στα μέσα Μαρτίου με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και μάλιστα με θητεία που λήγει στις 30 Ιουνίου 2017.

Ποια όμως είναι η κα Κερασίνα Ραυτοπούλου και γιατί αποτελεί σκάνδαλο η τοποθέτηση της ως εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ στο Ταμείο Χρηματωπιστοτικής Σταθερότητας; Πρόκειται για κλασική περίπτωση στελέχους του «κρατικοδίαιτου κομματικού σωλήνα». Η ίδια λανσάρεται ως τέως διευθυντικό στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, μέλος της γραμματείας τμήματος Οικονομικής Πολιτικής και συντονίστρια του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του αντιπρόεδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Παιδί του «κομματικού σωλήνα» κρατικοδίαιτων στελεχών

Ποια όμως είναι η θητεία της στην αμαρτωλή εποχή της Αγροτικής Τράπεζας; Εκεί λοιπόν υπηρετούσε ως γεωπόνος στη Διεύθυνση Φυτική Παραγωγής, στην οποία υπηρετούσε και ο κ. Κώστας Χρήστου, ως Προϊστάμενος Τμήματος, επίσης γεωπόνος (μέλος του ΠΑΣΟΚ της ομάδας Παναγιωτακόπουλου-Λάμπρου), του οποίου ήταν στενή συνεργάτης.

Η ίδια ήταν μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλίστρια και αργότερα με τη διάσπαση, εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και ακολούθησε τον Δραγασάκη ως μια εκ των στενών συνεργατών του.

Όταν ο κ. Χρήστου μετατέθηκε στη νέα Διεύθυνση Αγροτικής Πίστης ως Προϊστάμενος Τμήματος, τον ακολούθησε και η κα. Ραυτοπούλου στο Τμήμα Ειδικών Αδειοδοτήσεων, στο οποίο υπηρέτησε από το 1995 και έπειτα, όπου και συνυπέγραφε τις σχετικές εισηγήσεις των δανείων προς το Γενικό Συμβούλιο Πιστώσεων ως γεωπόνος.

Είναι η δεδομένη χρονική περίοδος που δόθηκαν πολλά δάνεια αμφίβολής ποιότητας και ειδικότερα σε ιδιωτικά εκκοκκιστήρια βάμβακος! Στο συγκεκριμένο Τμήμα, προϊστάμενος ήταν ο κ. Κώστας Σφουντούρης, ο οποίος αργότερα απολύθηκε από την περίοδο Μηλιάκου για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις και παραπέμφθηκε σε δίκη με το αδίκημα της απιστίας. Αναπληρωτής προϊστάμενος στο ίδιο τμήμα ήταν ο κ. Σπύρος Σταυράτης (νυν υπάλοιλος του Ομίλου Πειραιώς), ο οποίος επίσης απολύθηκε, αλλά για άλλης μορφής αδικήματα, σχετικά με τη Χρηματιστηριακή της Τράπεζας, που κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή.

Η κα Ραυτοπούλου πέρασε «αλώβητη» τη θητεία της στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς στα περισσότερα «αμαρτωλά» δάνεια δεν υπέγραφε ως εισηγήτρια, αλλά ως γεωπόνος. Έτσι δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, παρότι η ίδια ήταν αριστερή και ο κ. Χρήστου «σκληροπυρηνικό» ΠΑΣΟΚ, κατά την περίοδο Μηλιάκου.

Την ίδια περίοδο μάλιστα, ο κ. Χρήστου τοποθετείται ως Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων, παρά τις αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω ελλιπών προσόντων και η κα. Ραυτοπούλου αναλαμβάνει Υπεύθυνη Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και αρχότερα Υποδιευθύντρια στην ίδια Διεύθυνση!

Είναι η χρονική περίοδος που η διοίκηση Μηλιάκου χρησιμοποίησε σημαντικό τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας –περί τα 700 εκατ. €- και τα τοποθέτησε σε τοξικά ομόλογα, χωρίς να ... «ανησυχήσει» ούτε ο κ. Χρήστου, ούτε η κ. Ραυτοπούλου!

Η «αλώβητη» πορεία της είχε και συνέχεια, καθώς κατά την περίοδο Πανταλάκη τοποθετήθηκε ως Διευθύντρια Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολύ φτωχά αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά το κυριότερο ήταν ότι οι οργανωτικές αλαγές που έκανε δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, τα οποία το ακολούθησαν και μετά την ένταξή του στο σχήμα του Ομίλου Πειραιώς.

Από τις παραπάνω αποκαλύψεις, είναι σαφές ότι η κα Ραυτοπούλου λειτούργησε επιζήμια ως προς την Αγροτική Τράπεζα και το δημόσιο. Και σήμερα την επιβραβεύει το δημόσιο τοποθετώντας την νέο μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

Δικαιοσύνη για όλους...

Τα πρόσφατα λόγια του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, όπως αποτυπώνονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του για το σκάνδαλο της ΑΤΕ είναι αφοπλιστικά:

«Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα. Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».

Μήπως σε αυτές τις γραμμές η δικαιοσύνη πρέπει να διακρίνει τη φωτογραφία της κας Κερασίνας Ραυτοπούλου και των συνεργατών της;

Νικ. Αρ.


Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια