Περιβαλλοντική βόμβα στη Θήβα - «Θάβουν» μόλυβδο και κάνουν κέρδη εκατομμυρίων

27-7-2015












 Περιβαλλοντικό έγκλημα κατά συρροήν εις βάρος του Ασωπού και των κατοίκων της Θήβας. Πολλές από τις βιομηχανίες της περιοχής στο όνομα του εύκολου και γρήγορου κέρδους – κάτι που αποδεικνύεται από τους δημοσιευμένους ισολογισμού τους – συνεχίζουν να βάζουν περιβαλλοντικές «βόμβες», υποθηκεύοντας το μέλλον και την υγεία μιας ολόκληρης περιοχής.

Τέτοιο είναι το παράδειγμα της «Ι. ΜΑΥΡΟΥΛΗΣ - Γ. ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ - ΜΕΤΠΛΑΠ Α.Β.Ε.Ε.», η οποία λειτουργεί βιομηχανία ανακύκλωσης συσσωρευτών και παραγωγής προϊόντων κυνηγιού και ανακυκλωμένου πλαστικού στο 69° χλμ, Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θηβών, στη θέση «Χαραϊντίνι» Θηβών Ν. Βοιωτίας. Πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, είναι καταπέλτης για τις παραβάσεις της βιομηχανίας μετά από ελέγχους, η οποία κατά τα άλλα είναι εξαιρετικά κερδοφόρα (1,3 εκατ. ευρώ κέρδη 2013 από 1,2 εκατ. το 2012, με αποτέλεσμα τα κέρδη εις νέον να ανέρχονται σε 14,519 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της http://metplast.gr/proionta-site/wp-content/uploads/2014/06/ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.pdf).

Η Πράξη Βεβαίωσης αναφέρεται σε πέντε παραβάσεις της συγκεκριμένης βιομηχανίας και συγκεκριμένα:

1. Χρήση μη αδειοδοτημένης γεώτρησης

2. Μη σύννομη προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, διαφυγές επικίνδυνων υγρών αποβλήτων

3. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων

4. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων

5. Μη υποβολή Απογραφικού Δελτίου Ευρωπαϊκού Μητρώου Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων.
Είναι ενδεικτικό ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ απέρριψαν όλες τις αιτιάσεις και εξηγήσεις της εταιρείας. Για την ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν σε δείγμα από βόθρο αστικών λυμάτων που αναλύθηκε προσδιορίστηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, κυρίως μολύβδου και αντιμονίου.

Αναφέρεται δε, σχετικά: «Η παρουσία των ρύπων αυτών σε τόσο υψηλές τιμές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε αστικά λύματα (ανθρωπογενή) και μπορεί να αποδοθεί σε ανεξέλεγκτη διάθεση στο περιβάλλον (έδαφος, επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) εν δυνάμει επικίνδυνων ουσιών, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, ουσιών τοξικών για το έδαφος και τα ύδατα και τους οργανισμούς που διαβιούν στο έδαφος και τα ύδατα. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης του δείγματος επιβεβαιώνεται η ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων σε βόθρο αστικών λυμάτων.

Επίσης, σε δείγμα το οποίο ελήφθη από το περιεχόμενο υγρό απόβλητο της τσιμεντένιας δεξαμενής, που βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας της ελεγχόμενης εταιρείας προσδιορίστηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις βαρέων και τοξικών μετάλλων (ολικό χρώμιο, κάδμιο, χαλκός, μόλυβδος και σίδηρος). «Οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και σιδήρου μπορούν να αξιολογηθούν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης της δεξαμενής κατά την παραγωγική δραστηριότητα του βυρσοδεψείου, ωστόσο οι υψηλές συγκεντρώσεις καδμίου και μολύβδου σχετίζονται κυρίως με την παραγωγική διαδικασία της ελεγχόμενης δραστηριότητας». Και καταλήγει: « η ελεγχόμενη εταιρεία δεν μερίμνησε ούτε καν ανέλαβε το ελάχιστο κόστος προστασίας και αποκατάστασης του χώρου ως όφειλε για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Το έγγραφο, το Τμήμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, απέστειλε, εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, όπως αναφέρεται σχετικά.

Η Πράξη Βεβαίωσης Παραβάσεων αναφέρει ότι η εταιρεία και οι κατά το νόμο υπεύθυνοι της «προέβησαν σε πράξεις ή παραλείψεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικά νομοθεσίας και συνιστούν ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος… και κίνδυνο νια τη δημόσια υγεία… Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι σε προηγούμενο έλεγχο της υπηρεσίας μας την 7η-2-2008 στην ίδια δραστηριότητα, διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν εν μέρει ανάλογες παραβάσεις».

Ειδικότερα το 2008 το «κατηγορητήριο» για την εταιρεία προέβλεπε: «Από την ανάλυση των δειγμάτων υγρών αποβλήτων προέκυψε υπέρβαση της οριακής τιμής της συγκέντρωσης του καδμίου στα προς διάθεση επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της μονάδας. Υπέρβαση της οριακής τιμής του καδμίου, παρατηρήθηκε επίσης και στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα στην απορροφητική στοά Νο. 5 όπου γίνεται η τελική διάθεση των αποβλήτων...».

Μάλιστα, το υπουργείο καλεί τη δικαιοσύνη, εφόσον ασκήσει δίωξη για παράβαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, να ενημερώσει το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ασκήσει το παρεπόμενο δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής.

Η εν λόγω εταιρεία έχει απασχολήσει από το 2008 τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (μάλιστα της είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο), αλλά και τοπικές οικολογικές πρωτοβουλίες, καθώς και κινήσεις πολιτών, με καταγγελίες για τότε εαν το εργοστάσιο δευτερογενούς χύτευσης μολύβδου «Μαυρούλης –Πριόβολος» πράγματι στέλνει τις μολυβδούχες σκουριές στην χωματερή της Θήβας (και αν όχι τι τις κάνει) και αν έχει κατασκευάσει και λειτουργεί σωστά την μονάδα επεξεργασίας των υγρών βιομηχανικών της αποβλήτων όπως βεβαιώνει η Δ/νση Υγιεινής της Νομαρχίας Βοιωτίας (Φ42/543/3362/7-12-2006) ή τα διοχετεύει ανεπεξέργαστα σε καταβόθρες εντός του οικοπέδου της. Και αν έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τέτοια μονάδα ποιος παρακολουθεί και πιστοποιεί ότι δουλεύει σωστά και πως τέλος διαχειρίζεται η εταιρία την τοξική λάσπη που παράγεται μετά την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Πηγή:www.fmvoice.gr

Σχόλια