ΟΥΓΚΑΝΤΑ:ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΑΓΟΥΣ

23-7-2015















Ο Kanani και η Sylvia, αδέλφια ηλικίας εννέα και οκτώ ετών, φρόντιζαν τα ζώα της οικογένειάς τους, σε αγροτική περιοχή της Ουγκάντα, όταν τους πλησίασε ένας άνδρας που σχεδόν δεν γνώριζαν.

Ο Sperito Bisekwa ήταν οργισμένος. Κατηγόρησε τα παιδιά πως άφησαν τις αγελάδες τους να φάνε τη ζωοτροφή του και τα έσυρε σε κοντινό δάσος. Πρώτα επιτέθηκε στον Kanani. Όταν το αγόρι ανέκτησε τις αισθήσεις του είχε ένα σημάδι από μαχαίρι στο λαιμό του ενώ η αδελφή του κειτόταν δίπλα του νεκρή.

«Με άρπαξε, μου έσφιγγε το λαιμό και με έκοψε στο πίσω μέρος. Όταν συνήλθα συνειδητοποίησα πως η αδελφή μου είχε κοψίματα παντού και ήταν νεκρή», περιέγραψε ο Kanani. Το σωματάκι της Sylvia είχε ακρωτηριαστεί με απίστευτη αγριότητα, η καρδιά και η κλειτορίδα της είχαν αφαιρεθεί με μαχαίρι για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο τελετουργικό γιατρού- μάγου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η θυσία παιδιών είναι ένα αποτρόπαιο αλλά διαδεδομένο φαινόμενο στην Ουγκάντα, τόσο σοβαρό ώστε η κυβέρνηση της χώρας σχημάτισε μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπισή του.
Οι ακτιβιστές λένε πως η θυσία παιδιών δεν έχει να κάνει με την παράδοση αλλά με την απληστία (!) καθώς οι πολίτες αναζητούν ένα γρήγορο δρόμο προς τον πλούτο και την εξουσία και με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για το 2016 εκφράζουν ανησυχίες πως οι φόνοι θα αυξηθούν. «Τώρα που έχουμε εκλογές θα δείτε ακόμα και επιφανείς πολίτες να πηγαίνουν σε μάγους», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Moses Binoga, επικεφαλής της ομάδας Anti-Human Sacrifice and Trafficking της Ουγκάντας, «κάποιοι θέλουν τόσο απελπισμένα να εκλεγούν που αν κάποιος τους πει ‘για να βγεις πρέπει να θυσιάσεις ένα παιδί’, θα το κάνουν».

Έχουν αναφερθεί πέντε περιστατικά θυσίας παιδιών φέτος και εννέα πέρσι, παρότι οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Η αύξηση των υποθέσεων θυσίας παιδιών το 2009 οδήγησε στη σύσταση του Kyampisi Childcare Ministries (KCM), οργάνωσης που εργάζεται με επιζήσαντες και οικογένειες θυμάτων.

«Οι πλούσιοι πιστεύουν πως αν θυσιάσουν ένα παιδί θα ευημερήσει η επιχείρησή τους, οι φτωχοί πως θα πλουτίσουν», τονίζει η Shelin Kasozi, εξηγώντας πως η πρακτική αυτή αφορά όλη την κοινωνία και όλα τα στρώματά της. Υπενθυμίζει τον πολύ πλούσιο επιχειρηματία Godfrey Kato Kajubi που καταδικάστηκε ισόβια το 2012 για τον τελετουργικό φόνο ενός 12χρονου αγοριού το οποίο βρέθηκε αποκεφαλισμένο και με κομμένα τα γεννητικά του όργανα.

Σε όλη την Ουγκάντα αναφέρονται περιστατικά παιδιών που εξαφανίζονται καθώς πηγαίνουν από το σπίτι τους στο σχολείο ή καθώς παίρνουν νερό από κοινοτικά πηγάδια. Μερικές φορές τα ακρωτηριασμένα μέλη τους ανακαλύπτονται λίγο αργότερα σε δάση ή οικοδομές.
Απαγωγές και τελετουργικοί φόνοι οργανώνονται συνήθως από μάγους των οποίων οι πελάτες πληρώνουν με την πεποίθηση πως η θυσία ενός παιδιού θα τους φέρει πλούτο και ευημερία, θα θεραπεύσει την ανικανότητα ή θα βοηθήσει τη γονιμότητα!

Σύμφωνα με τον Binoga είναι σπάνια η δίωξη των εντολοδόχων καθώς οι μάγοι δεν ονοματίζουν τους πελάτες τους. Ο Bisekwa ομολόγησε την ενοχή του για την επίθεση του Φεβρουαρίου του 2013 και εκτίει ποινή δεκαετούς κάθειρξης για την απόπειρα δολοφονίας του Kanani ενώ περιμένει την ανακοίνωση της ποινής του για το φόνο της Sylvia.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως έστειλε μέλη του κοριτσιού στον αδελφό του, που είναι μάγος, έναντι 14.600 ευρώ. Ο σοκαρισμένος πατέρας του άτυχου κοριτσιού θέλει ο φονιάς του να καταδικαστεί σε θάνατο.

«Θέλω την εσχάτη των ποινών για να είναι παράδειγμα για τους άλλους», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 48χρονος. «Η καρδιά μου χτυπά με αγωνία κάθε φορά που τα παιδιά μου αργούν, ζώ κάθε μέρα μέσα στο φόβο», προσθέτει.


Πηγή: Newsbeast.gr

Σχόλια