Νέο επεισόδιο στην υπόθεση “Turkish Stream”

5-6-2015















 Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και οικονομικό επιτελείο του, προκειμένου να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες, καταγραφόταν ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του περίφημου πλέον, αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Ο Άμος Χόχσταϊν συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, μιλώντας στο 31ο συνέδριο της Πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης».

Έχει πολύ ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο κ. Χόχσταϊν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί ο τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός όχι μόνο θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια, αλλά θα αυξήσει και την εξάρτηση από τη Ρωσία. Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας, γι΄αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα και ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης».

Στη νέα αυτή αυστηρή αμερικανική προειδοποίηση, με το ελληνικό υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να απαντά μέσω κύκλων του σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές «συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας».

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού και ότι η ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλλει στη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.


Πηγή:www.rizopoulospost.com

Σχόλια