Πρόταση για συμφωνία κατέθεσε στους θεσμούς η Ελλάδα, γνωστοποίησε ο Αλ. Τσίπρας

2-6-2015
















Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στους θεσμούς, το βράδυ της Δευτέρας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη συμφωνίας και έστειλε ισχυρό μήνυμα προς τους δανειστές, λέγοντας ότι η ευθύνη της απόφασης βαραίνει αποκλειστικά την ηγεσία της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας-πιστωτών στο Brussels Group, καθώς και η θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Την ελληνική πρόταση μετέφερε στους θεσμούς ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης και το Μαξίμου αναμένεται να λάβει απάντηση εντός της ημέρας .

«Κινούμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πιστωτές «θα προσχωρήσουν στον ρεαλισμό». Ακόμη, ο κ. Τσίπρας διέψευσε και αυτός από την πλευρά του ότι υπάρχει τελεσίγραφο από τους δανειστές προς την Ελλάδα. Αντίστοιχη διάψευση είχαν κάνει νωρίτερο το πρωί της Τρίτης και κύκλοι του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε από τους θεσμούς την κατάθεση πρότασης το βράδυ της Δευτέρας, αλλά αντιθέτως ήταν εκείνη που υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας και έξοδο από την κρίση. «Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο, είναι σαφές ότι η απόφαση αν επιθυμούν προσαρμογή στο ρεαλισμό και έξοδο από την κρίση, χωρίς διαιρέσεις, ανήκει στην πολιτική ηγεσία των χωρών της Ευρώπης, που εκλέγονται και λογοδοτούν στους πολίτες τους», είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «όλη η Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που διαπραγματεύεται σκληρά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που απλά υπέγραφαν τις απαιτήσεις των δανειστών». Ακόμη είπε ότι «είμαστε αποφασιστικοί, διαπραγματευόμαστε με σχέδιο, με στρατηγική» και γι' αυτό -όπως τόνισε- «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουν, για την προσπάθεια που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει καταθέσει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις. Έχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, που η αποδοχή του από την πλευρά των θεσμών, των πιστωτών και των εταίρων μας στην Ευρώπη θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης».


Πηγή:www.eklogika.gr

Σχόλια