Εκδήλωση για τις παθήσεις των φλεβών στη Λιβαδειά

5-6-2015


















 Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Παθήσεις των Φλεβών των Κάτω Άκρων: διάγνωση και θεραπεία» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Ιουνίου στη Λιβαδειά, με τη συνεργασία του Δήμου Λεβαδεών και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Γεώργιος Κερασίδης, Γενικός Χειρουργός -Αγγειολόγος, Διευθυντής Μονάδας Υγείας Λιβαδειάς και Παραλίας Διστόμου, ο οποίος με δηλώσεις του, στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης για τις παθήσεις των άκρων και στην αλλαγή του τρόπου ζωής, με συνεχή άσκηση. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου, η οποία αναφέρθηκε στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να ενταχθεί ο Δήμος στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων, καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Μαρία Τρομπούκη.

DSC00338Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Σαλίβερος. Ο κ. Σαλίβερος παρουσίασε αναλυτικά τις φλεβικές παθήσεις, τα συμπτώματά τους, τους τρόπους διάγνωσης, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου που τις προκαλούν. Επίσης, ανέφερε όλα τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, ενώ εστίασε στη φλεβική θρόμβωση και τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, επιπλοκές συχνά επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς, όπως η πνευμονική εμβολή.
Ακόμη, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού, ώστε να προλαμβάνεται τόσο η θρόμβωση όσο και άλλες παθήσεις των φλεβών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία καθώς και η παρατεταμένη ακινησία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται σε κατάγματα ή άλλους τραυματισμούς, σε ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας, στην κύηση ή τη λοχεία, στις χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Τέλος, η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό επιβάλλεται εάν το πόδι πρηστεί και πονάει ή αν οι κιρσοί γίνουν σκληροί και πονάνε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τον έγκριτο ομιλητή, όπου επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η σημασία της σωστής επικοινωνίας ασθενούς και ιατρού, αλλά και η υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών πρόληψης, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική ήπια άσκηση κ.α.


Πηγή: www.siriosfm.gr

Σχόλια