Δυσφορία Λαγκάρντ για τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

5-6-2015
















 Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά μέχρι τη λήψη της απόφασης
Προβληματισμός επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την απόφαση της Ελλάδας να μην πληρώσει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία έπρεπε να πληρωθεί σήμερα. Η δόση των 300 εκατ. ευρώ θα συγχωνευθεί με τις υπόλοιπες δόσεις του Ιουνίου, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον απόηχο της πρότασης σοκ των Θεσμών, η οποία τέθηκε επί τάπητος στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις, παραπέμποντας εκ νέου στο «προηγούμενο» της Ζάμπια. Βάσει των όσων είπε ο Τζέρι Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει το συνολικό ποσό, που υπολογίζεται στο 1,53 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν έκδηλη, καθώς όπως διαρρεόταν από το περιβάλλον της, επρόκειτο για μία ξαφνική απόφαση της Ελλάδας για την οποία δεν υπήρχε καμία ενημέρωση. Σε αυτό προσέθεταν και το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτημα δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο οποίο είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «μην ανησυχείτε. Έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής 7,5 δισ. οπότε...».


Πηγή:www.newsbeast.gr

Σχόλια