Κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις οι συναντήσεις Τσίπρα στη Λετονία - Πού στοχεύει η κυβέρνηση

22-5-2015
















 Στη Ρίγα της Λετονίας βρίσκεται από σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θεωρείται κρίσιμη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές. Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα των συζητήσεων της συνόδου, ωστόσο αναμένεται να είναι αυτό που θα επικρατήσει στις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο αυτής. Μάλιστα το βράδυ, μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών, που είναι προγραμματισμένο για τις 20:00, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πιθανότατα και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις που θα γίνουν στη Ρίγα, καθώς έχει εκφράσει πολλάκις τη θέση ότι η λύση στο θέμα της Ελλάδας είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε χθες, Τετάρτη, και η Κομισιόν δια του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Ωστόσο η όποια αισιοδοξία προκύπτει κατά καιρούς από τις δηλώσεις περί προόδου στις διαπραγματεύσεις (που γίνονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κομισιόν), σκοντάφτει σχεδόν πάντα στην αδιαλλαξία που εκφράζεται από τη Γερμανία (κατά κύριο λόγο), με τελευταία «χτυπήματα» τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και το δημοσίευμα που κάνει λόγο για σενάρια νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις από εδώ και πέρα.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, παράλληλα με τη «χαλάρωση» της στάσης της Γερμανίας, είναι να υπάρξει παραδοχή της προόδου των διαπραγματεύσεων και σε πολιτικό επίπεδο και αν είναι δυνατόν να υπάρξει ακόμη και έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στους συνομιλητές του την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς και το επενδυτικό - αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να συνοδεύει τη συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία. Επίσης, αναμένεται να τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να βάλει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος


Πηγή:www.eklogika.gr

Σχόλια