Αυτό είναι το κρυφό χαράτσι που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία

18-5-2015

















 Είναι σχεδόν αποφασισμένο: για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι φόροι...

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βγάλει από τα συρτάρια όλες τις εναλλακτικές προτάσεις και έχουν καταλήξει σε μια σειρά μέτρων. Μέσα σε αυτά υπάρχει και ένα «έκτακτο χαράτσι» το οποίο, μπορεί να αποδώσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. Ποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν; Κερδοφόρες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία η «έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης» τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις που εμφάνισαν ή θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις καθαρά κέρδη ή εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (ή και χαμηλότερα ανάλογα με τον στόχο για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου).

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης επιβλήθηκε το 2010 από τους Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου. Είναι ένα μέτρο με έντονα υφεσιακό χαρακτήρα το οποίο μπορεί να γονατίσει τις επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας ή ακόμη και να οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων.
Τα κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις (και ενδεχομένως στα φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλα εισοδήματα), πιστεύουν ότι το μέτρο ταιριάζει στα όσα έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα (να κληθούν να πληρώσουν και οι πλούσιοι κλπ) Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες τον νόμο 3845/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε φορολόγηση επί των κερδών των επιχειρήσεων. Όχι όμως από το πρώτο ευρώ αλλά και από τα 100.000 ευρώ και πάνω έτσι ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες
επιχειρήσεις.

 Ο συγκεκριμένος νόμος, προέβλεπε τέσσερις φορολογικούς συντελεστές:

· 4% για τα κέρδη έως τις 300.000 ευρώ

· 6% για τα κέρδη από τις 300.000 έως το ένα εκατομμύριο ευρώ

· 8% για τα κέρδη από το ένα εκατομμύριο έως τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και

· 10% για τα κέρδη από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω

Το μέτρο είχε άμεση εισπρακτική απόδοση καθώς οι εφορίες εξέδωσαν και απέστειλαν το εκκαθαριστικό κατευθείαν στις επιχειρήσεις οι οποίες και κλήθηκαν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, υπήρξαν «παράπλευρες» απώλειες καθώς πολλές από τις εταιρείες που κλήθηκαν να πληρώσουν, προχώρησαν σε αθρόες απολύσεις για να αντισταθμίσουν τη ζημιά. Εάν τελικώς το μέτρο γίνει αποδεκτό, το 2015 θα αποδειχθεί πολύ «βαριά» χρονιά για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2014, το τέλος επιτηδεύματος και για το 2014 και για το 2012 και φυσικά την έκτακτη εισφορά.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια