ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 32.000 θέσεις εργασίας

2-4-2015




















Έτοιμη είναι η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα κοινωφελούς...
εργασίας που αφορά στην κάλυψη 32.000 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης στους δήμους όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει από τον ΟΑΕΔ αύριο Παρασκευή (03/04/2015) ή το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb, η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων θα είναι δεκαπενθήμερη και στη συνέχεια θα αναρτηθούν προσωρινοί πίνακες ωφελούμενων, με βάση μοριοδότηση. Ακολούθως θα δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα υποβολής ενστάσεων, οι οποίες θα εξεταστούν από αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού, για να προκύψει τελικά, ο οριστικός πίνακας ωφελούμενων. Από την ανάρτησή του, θα πρέπει οι δικαιούχοι να μεταβούν στην υπηρεσία τους, εντός 15 ημερών.

Όπως είναι γνωστό, η προκήρυξη καθυστέρησε στο ΑΣΕΠ, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης που έπρεπε να λάβει από το συγκεκριμένο φορέα. Ακόμα, η υλοποίηση είχε σκοντάψει και σε μια σειρά ελλείψεων και παρατυπιών στο σχεδιασμό, όπως αυτός προχωρούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από έγγραφο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ουρανίας Αντωνοπούλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση από τον πρώην υπουργό Εργασίας, βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. "Η σημαντικότερη καθυστέρηση για την προώθηση του προγράμματος, όπως είχε εξηγήσει η αναπληρώτρια υπουργός, σχετίζεται με το ίδιο το έργο του κάθε υπουργού που δεν είναι αυτό της διεκπεραίωσης, να υπογράφει δηλαδή απλώς όσα έγγραφα εκκρεμών υποθέσεων του υποβάλλουν οι υπηρεσίες του υπουργείου του, αλλά να ελέγχει το κάθε τι πριν εγκρίνει με την υπογραφή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του προγράμματος, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε σειρά ελλείψεων και παρατυπιών για βασικά ζητήματα στα οποία ο σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα". Τα συγκεκριμένα προβλήματα έγιναν το προηγούμενο διάστημα αντικείμενο διαβούλευσης με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων.
Τι θα ισχύσει για τις αποδοχές...

Οι αποδοχές θα κυμαίνονται από 431,75 ευρώ το μήνα (17,27 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών), έως 495,25 ευρώ το μήνα (19,81 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους 25 ετών και άνω), αυξημένες κατά περίπου 5 ευρώ μηνιαίως από τις αρχικές. Το υπουργείο Εργασίας, εκτός από τη μικρή αυτή αύξηση, που προέκυψε λόγω αξιοποίησης κονδυλίων ύψους άνω του 1.300.000 ευρώ που υπήρχαν στο Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), προχώρησε σε συνολική τροποποίηση των θέσεων εργασίας ανά δήμο, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.

Οι αλλαγές έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και αποτελούν εξορθολογισμό της διαδικασίας των προσλήψεων που θα γίνουν. Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει ακόμα να προσφέρει άλλες 20.000 θέσεις απασχόλησης σε περιφέρειες, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η προκήρυξη των οποίων θα καθυστερήσει και άλλο.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια