Eurogroup: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα – Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών»

10-3-2015















Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος.

«Χάνουμε πάρα πολύ χρόνο» είχε δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι από την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών «έχουν γίνει λίγα όσον αφορά τις συνομιλίες και την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων)».

«Και το κύριο ζήτημα τώρα», πρόσθεσε, «είναι να μη χάσουμε άλλο χρόνο». Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πρέπει να ξαναξεκινήσουν πολύ πολύ γρήγορα».

Ερωτηθείς για την επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη είπε ότι την έθεσε υπ’ όψιν των «θεσμών», οι συζητήσεις με τους οποίους «πρέπει να ξεκινήσουν πολύ πολύ σύντομα».

«Χάσαμε σχεδόν δύο εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έγινε πολύ μικρή πρόοδος, οι πραγματικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, αυτό είναι το κύριο μήνυμά μου σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, τo κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, όχι αύριο. «Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα», συνέχισε.

«Θα στηρίξουμε περισσότερο την Ελλάδα αν συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Αναφορικά με τα σενάρια Grexit, o Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη».

Εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έγινε συζήτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά κενά και φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων και βούληση από τη μεριά των εταίρων για την κάλυψη τους. Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος του Dow Jones Newswires και της The Wall Street Journal, Στέλιος Μπούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και εκ μέρους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετέθη ζήτημα σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Η Γερμανία είναι έξαλλη με την Ελλάδα επειδή κατέθεσε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια», χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μεταδίδει ότι κατά τη συζήτηση ετέθη από τους εταίρους το ζήτημα της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρη πληροφορία για την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη και το αν συγκατάνευσε ή όχι. Την ίδια ώρα πάντως, ελληνικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα γίνονται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το σημερινό Eurogroup δεν θα προβεί σε συγκεκριμένη δήλωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, όμως αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αργότερα το βράδυ, καθώς θα έχει συναντήσεις με άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Μαξίμου: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, λέει η κυβέρνηση

Πέντε λόγους, βρίσκει η κυβέρνηση για να είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση του Eurogroup:

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.

4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.


Πηγή:www.tokarfi.gr

Σχόλια