Ξεκίνησαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

9-3-2015













Ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.Το QE εκτός από την αγορά περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει και αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού κ παράλληλα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg traders της αγοράς ομολόγων αναφέρουν από νωρίς το πρωί ότι έχουν πουλήσει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και προβλέπεται ότι θα διενεργούνται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια σταθερή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή του να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς μειώθηκε σήμερα στο 0,353%, έναντι 0,40% στο άνοιγμα των συναλλαγών.

Σημειώνεται πως χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους των θεσμών.


Πηγή:www.newscity1.net

Σχόλια