Ο Πανούσης είχε θέσει ζήτημα κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν

4-3-2015

















 Ως ύστατη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αθρόας εισροής μεταναστών στη χώρα μας είχε χαρακτηρίσει ο Γιάννη Πανούσης την παράκαμψη της συνθήκης Σένγκεν.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Ευρωπαίκή Ένωση θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα και να δει το φάυλο κύκλο που δημιουργεί το Δουβλίνο, μόνο αν η χώρα μας καταργούσε μονομερώς, ως ύστατη λύση, τη συνθήκη Σένγκεν για την κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα.

«Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη» δήλωνε στις 22 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΪ ο κ. Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι προσωπική του άποψη και αναγνωρίζοντας ότι είναι τολμηρή. «Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και τότε θα έχουμε 2,5 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης δεν αμβλύνουν τις πολιτισμικές διαφορές» ανέφερε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταναστευτική ροή στη χώρα μας.

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει τη έντονη αντίδραση των γερμανών συνοριοφυλάκων, οι οποίοι ζητούσαν την άμεση επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, σε περίπτωση που η Ελλάδα καταργήσει την Συνθήκη.


Πηγή:Μ.ΠΟΛΛ.

Σχόλια