Πρώτο κόμμα η Λεπέν στη Γαλλία αλλά… χάνει!

29-1-2015

















 Πρώτο και με διαφορά στον πρώτο γύρο, αν γίνονταν τώρα εκλογές στη Γαλλία, έρχεται σε νέα δημοσκόπηση το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο «IFOP» για λογαριασμό του περιοδικού «Marianne» δίνει στο «Εθνικό Μέτωπο» ποσοστό από 29% έως 31%, ανάλογα με ποιον υποψήφιο θα διασταύρωνε τα ξίφη της.

Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο η Μαρίν Λεπέν χάνει.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νικολά Σαρκοζί , ο Μανουέλ Βαλς αλλά και ο Αλέν Ζιπέ λαμβάνουν ποσοστό που δεν ξεπερνά το 23% ενώ, ο Ολάντ 21%.

Ωστόσο, οι τρεις εξ αυτών, στο δεύτερο γύρο βάζουν στο περιθώριο την κόρη του ιδρυτή της γαλλικής Ακροδεξιάς. Το καλύτερο ποσοστό της Λεπέν στον δεύτερο γύρο δεν ξεπερνά το 45%.
Στον πρώτο γύρο, ο Ολάντ εμφανίζεται ενισχυμένος κατά επτά με οκτώ μονάδες από την τελευταία έρευνα του Marianne που διεξήχθη στο τέλος Οκτωβρίου του 2014. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση με ποσοστό 23% . Ο Σαρκοζί έχει χάσει δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αναφέρει η δημοσκόπηση.

Πάντως, και στους δύο γύρους, η έρευνα διευκρινίζει πως, το ποσοστό της Λεπέν διαφοροποιείται με βάση το ποιον έχει απέναντί της. Για παράδειγμα, στον πρώτο γύρο, όταν έχει απέναντί της τον Αλέν Ζιπέ, τον Φρανσουά Ολάντ ή τον Μανουέλ Βαλς, το ποσοστό της είναι μεγαλύτερο (31%) ενώ με τον Σαρκοζί μικρότερο – δεν ξεπερνά το 29%.

Στον δεύτερο γύρο, πάντως η Λεπέν είναι η ηττημένη. Με τον Ολάντ, η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς χάνει με ποσοστό 45%, με τον Βαλς χάνει με ποσοστό 39% και με τον Σαρκοζί με ποσοστό 40%. Ο Ζιπέ δεν λήφθηκε υπόψη ως αντίπαλος της Λεπέν στο δεύτερο γύρο. Η έρευνα της Ifop διεξήχθη μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου σε δείγμα 983 ατόμων.


Πηγή:www.tribune.gr

Σχόλια