Έρχονται δομικές αλλαγές στο δημοτικό σχολείο

14-10-2014



















 Τι δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με το πρόγραμμα στα δημοτικά, τις μετεγγραφές και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών Λιγότερη ύλη, περισσότερη παιδεία είναι το σύνθημα που υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην επόμενη σχολική χρονιά.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θα γίνει καμία άλλη νομοθετική κίνηση στα θέματα της δευτεροβάθμιας ή της ανώτατης εκπαίδευσης, στα οποία και έγιναν στο παρελθόν μεταρρυθμίσεις από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας, αλλά θα γίνει μια «δομική» αλλαγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

«Θα προσέξουμε ιδιαίτερα τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, όπου διαμορφώνονται οι νέοι Έλληνες, οι νέοι πολίτες. Το νέο δημοτικό σχολείο 200 περίπου χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας, είναι για μας το μεγάλο θέμα» τόνισε ο υπουργός.

Μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των δημοτικών. Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας, ώστε ώς το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου.

Συγκεκριμένα για τα δημοτικά σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε μείωση ύλης, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και αλλαγή της εκπαιδευτικής νοοτροπίας. «Πρέπει να ξαναμάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο από την πρώτη τους επαφή μαζί του. Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, περισσότερη γνώση, μόρφωση, παιδεία» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Έξοδος από 1 προς 10 στην Παιδεία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, αναμένεται έξοδος της Παιδείας από την αναλογία 1 προς 10 (προσλήψεις / συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, πάρα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν τα σχολεία την επόμενη χρονιά με τα εφετινά δεδομένα.

«Φέτος τα καταφέραμε να ανοίξουν τα σχολεία, του χρόνου δεν θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας χαρακτηριστικά.

«Συντάξαμε μια μελέτη. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είμαστε στην πορεία λήψης απόφασης. Δεν είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά το παλεύουμε, πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα και κάτι θα βγει» συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, υπάρχει κοινό μέτωπο με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα. Εάν κάτι τέτοιον γίνει, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 και θα προηγηθούν όσοι είχαν στο παρελθόν επιτύχει και δεν προσελήφθησαν ποτέ.
ένα ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής δεν θα περάσει στις εκλογές των εκπαιδευτικών έδωσε ο υπουργός Παιδείας.

«Η δική μου θέση είναι αρνητική σε αυτό, δε θα το επιτρέψω εγώ αυτό. Δεν ξέρω τι όρια μου δίνει ο νόμος, ας πάνε στα δικαστήρια» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για το θέμα της Πληροφορικής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα γίνει τροπολογία για την «επιστροφή» της στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κ. Λοβέρδος, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκαν επίσης στην καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού στα σχολεία, την οποία και ο υφυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική.

Για τον νέο θεσμό του κοινωνικού σχολείου ο υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη διαδικασία, για να «διαμορφώσουμε όχι μόνο καλούς μαθητές, αλλά και ολοκληρωμένους πολίτες». Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η άθληση, η αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying και του ρατσισμού. Ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά, κάτι που οδηγεί στη συνέχεια σε πολίτες με προβλήματα υγείας.
Επίσης, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε 60 ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας και μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί η πρόταση του υπουργείου για την επιλογή των καθηγητών των μειονοτικών σχολείων. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία του με το Άγιο Όρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος.


Τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος θα γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΕΠ και της πιστοποίησης και αντιστοίχησης προσόντων στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης όπου εφέτος έχουμε 18.000 σπουδαστές.


Πηγή: voria.gr

Σχόλια