Προσεχώς νέο μαχαίρι στις συντάξεις

6-10-2014
















Τη χαριστική βολή φέρεται να προτίθεται να δώσει η τρόικα στους συνταξιούχους, οι οποίοι κινδυνεύουν να δουν νέα μείωση στις συντάξεις και στο εφάπαξ τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μεγάλο ψαλίδι, εξαιτίας της ζοφερής εικόνας που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο στόχαστρο μπαίνουν για μια ακόμα φορά οι επικουρικές συντάξεις, ειδικά του ΕΤΕΑ, καθώς, παρά τη μείωση 5,2%, το ταμείο παραμένει στο κόκκινο, παρουσιάζοντας έλλειμμα, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, είναι ορατή μια νέα, μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 10% - 15%, μήπως και επιβιώσει το ταμείο.

Από το τσεκούρι της τρόικας δεν γλιτώνει ούτε το εφάπαξ, αφού ο νέος υπολογισμός θα φέρει μεγάλες περικοπές, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και το 25% και θα αφορούν στους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.
Εφιαλτικά όμως είναι τα σενάρια και για τις κύριες συντάξεις, που δε θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις "άγριες διαθέσεις" των δανειστών. Από τη νέα χρονιά, οπότε και θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού, οι συντάξεις κινδυνεύουν να πέσουν σε αρκετές περιπτώσεις στα 320 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εγγυάται μόνο τα 360 ευρώ.

Η τρόικα ζητά επίσης την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το διασώσει, εντάσσοντάς το στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ απειλούνται και οι αναπηρικές συντάξεις, όπως επίσης και όσοι βγήκαν σε σύνταξη με 15ετή ασφάλιση.

Την ίδια ώρα, από την 1η Ιανουαρίου 2015, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν στους συνταξιοδοτούμενους χαμηλότερες συντάξεις, σε σχέση με ό,τι θα παίρνουν αν βγουν στη σύνταξη ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, ή αν έχουν ως τότε θεμελιώσει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις εξόδου από την εργασία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Δευτέρας, οι νέες επώδυνες αλλαγές εμπεριέχονται στο νέο Ασφαλιστικό στο οποίο κατέληξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα.
Οι νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων από το νέος έτος προκαλούν κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Ωστόσο, το ζήτημα επικεντρώνεται μόνον στο οικονομικό (ύψος της κύριας σύνταξης), καθώς δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας.

Ο γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (Ν. 3863/10) προβλέπει μειώσεις για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά, μειώσεις οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 7% - 25% ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και τις εισφορές στα Ταμεία τους.

Το βαρύτερο «τσεκούρωμα» θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το μικρότερο (15%-20%) οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 χρόνια ασφάλισης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παρ' όλα αυτά, για το 2015 σχεδιάζονται και άλλες εισοδηματικές περικοπές:

Αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τη 15ετία που ισχύει σήμερα στην 20ετία

Κατάργηση ή περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος
Λειτουργική ενοποίηση των Ταμείων. Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες


Πηγή:www.pathfinder.gr

Σχόλια