Δείτε γιατί συμφέρει να βάλετε ΤΩΡΑ πετρέλαιο θέρμανσης!

13-10-2014
















 Στο δελτίο τιμών της Παρασκευής, η διυλιστηριακή τιμή για... 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (με την προσθήκη όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων, η λεγόμενη και ex factory τιμή) διαμορφώθηκε στα 897,5 ευρώ.

Στην τιμή αυτή, περιλαμβάνονται όλες οι επιβαρύνσεις πριν του κέρδους των εμπόρων αλλά και του ΦΠΑ.

Στα 1.050 ευρώ τα χίλια λίτρα πετρελαίου

Με το που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα ενεργοποιηθεί η τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η διυλιστηριακή τιμή θα πέσει κάτω από τα 800 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Αν προστεθεί το περιθώριο κέρδους του εμπόρου και ο ΦΠΑ, τότε η τιμή λιανικής αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 1050-1070 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης καθώς στην επαρχία και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, επιδρά το μεταφορικό κόστος ανεβάζοντας σημαντικά την τελική τιμή.
Πέρυσι, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε με την τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στα 1,278 ευρώ ενώ τον Οκτώβριο του 2012, η σεζόν άνοιξε με την τιμή λιανικής στα 1,367 ευρώ. Ετσι, φέτος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή κατά 17% φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι ή κατά 23% οικονομικότερη σε σχέση με το 2012. Για όσους μάλιστα δικαιούνται και το επίδομα θέρμανσης (35 λεπτά το λίτρο για συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες εξαρτώνται από την επιφάνεια της κατοικίας και την περιοχή στην οποία αυτή βρίσκεται) η τιμή λιανικής πέφτει σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που ήταν πριν ξεκινήσει η «φορολογική επίθεση» στον πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνότερη κι από το 2011.

Ουσιαστικά, με τη μείωση του ειδικού φόρου στα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα αλλά και τη διατήρηση του επιδόματος στα 35 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης ουσιαστικά καθίσταται αφορολόγητο τουλάχιστον για όσους δικαιούνται το επίδομα. Και αυτό διότι ειδικός φόρος και ΦΠΑ βγαίνουν γύρω στα 370 ευρώ στα 1.000 λίτρα και με το επίδομα επιστρέφονται τα 350.

Η... μάχη της πολυκατοικίας

Πλέον, η σκυτάλη, περνάει στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών οι οποίες και θα αποφασίσουν πως θα πράξουν φέτος το χειμώνα. Για το υπουργείο Οικονομικών το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» είναι το κατά πόσον τα νοικοκυριά θα αυξήσουν τις παραγγελίες κατά 40% σε σχέση με τη σεζόν 2013-2014. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 400 εκατομμύρια λίτρα. Για να επιτευχθεί τέτοια «επίδοση» εκτός από τις καιρικές συνθήκες θα πρέπει να βοηθήσουν και οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών.

Οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι με άδεια ταμεία μετά από δύο κακούς οικονομικά χειμώνες. Στην πράξη θα φανεί αν θα βρεθούν χρήματα για τα αποθεματικά των πολυκατοικιών έτσι ώστε να γίνουν οι παραγγελίες. Πέρυσι, δεν λειτούργησε η κεντρική θέρμανση τουλάχιστον στο 40% των πολυκατοικιών.


Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια