Λύθηκε το μυστήριο του Τζακ του Αντεροβγάλτη;

8-9-2014
















 Ο συγγραφέας και 'ντετέκτιβ' Russel Edwards, ισχυρίζεται πως αποκάλυψε το πρόσωπο του πιο κακόφημου σειριακού δολοφόνου του 19ου αιώνα.

Η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι ένα αίνιγμα που ταλαιπωρεί τις αρχές, και τους λάτρεις του μυστηρίου, εδώ και 126 χρόνια. Ο Αντεροβγάλτης τριγυρνούσε στους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου το 1888, και, όπως αφήνεται να εννοηθεί από το ψευδώνυμό του, σκότωσε με φρικτό τρόπο τουλάχιστον πέντε γυναίκες.

Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε, ούτε συνελήφθη ποτέ, ωστόσο οι θεωρίες γύρω από την πραγματική του ταυτότητα είναι αμέτρητες. Πολλοί πίστευαν ότι πρόκειται για μέλος της βασιλικής οικογένειας, άλλοι για τον ζωγράφο Walter Sickert, άλλοι για έναν γιατρό από την Αμερική, ενώ πρόσφατα ένας άλλος συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι ο ένοχος δεν ήταν καν άντρας, αλλά η νοσοκόμα Mary Pearcey.
Την τελευταία, και ίσως οριστική, απάντηση στο μυστήριο του Τζακ, έδωσε ο συγγραφέας και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, Russel Edwards, με τη βοήθεια της επιστήμης. Σύμφωνα με τον Edwards, ο Aaron Kosminski, ένας 23χρονος Πολωνός μετανάστης, ήταν “σίγουρα, κατηγορηματικά, και απόλυτα” ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο το 1888 στο ανατολικό Λονδίνο.

Το κλειδί για την θεωρία του είναι ένα ματωμένο σάλι το οποίο αγόρασε σε μια δημοπρασία στο Suffolk το 2007, το οποίο υποτίθεται πως έχει πάνω του σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση. “Έχω στα χέρια μου το μοναδικό ιατροδικαστικό στοιχείο της υπόθεσης,” εξηγεί ο Edwards. “Δουλεύω πάνω στην υπόθεση εδώ και 14 χρόνια, και είμαι σίγουρος πως πια έχουμε λύσει το μυστήριο του ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάτης. Μόνο εκείνοι που θέλουν να διαιωνίζουν τον μύθο θα έχουν αμφιβολίες. Αυτό είναι – τον έχουμε ξεσκεπάσει.”

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Kosminski δεν είναι ένα καινούριο όνομα στην υπόθεση – έχει υπάρξει ένας από τους κύριους υπόπτους εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον Πολωνό, είναι ότι εργαζόταν σαν κομμωτής, ότι ήταν 23 χρονών όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, και ότι πέθανε σε μια ψυχιατρική κλινική στα 53 του.

Αλλά πως ακριβώς οδηγούμαστε στον Kosminski από το ματωμένο σάλι; Σύμφωνα με τον Edwards, το σάλι βρέθηκε στον τόπο δολοφονίας της Catherine Eddowes, ένα από τα θύματα του Αντεροβγάτη, και αυτό “αποδεικνύεται” μέσα από ένα γράμμα που άφησε ο αρχιφύλακας Amos Simpson, μέσα στο οποίο εξηγεί πως έδωσε το παρατημένο σάλι στη γυναίκα του. Η κυρία Simpson δεν φόρεσε, ούτε έπλυνε ποτέ το σάλι. Το φύλαξε στην αποθήκη της, και με τα χρόνια αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι που κατέληξε στα χέρια του Edwards μέσα από τη δημοπρασία.

Ο Edwards ισχυρίζεται πως κατάφερε να εντοπίσει απογόνους της Eddowes και του Kosminski, και βρήκε πως το DNA τους ταιριάζει με εκείνο που βρέθηκε πάνω στο σάλι – υποθέτοντας ότι προέρχεται από το σπέρμα του Kosminski και το αίμα της Eddowes. Ο επιστήμονας που εξέτασε τα δείγματα DNA και έβγαλε τα αποτελέσματα είναι ο Jari Louhelainen, καθηγητής μοριακής βιολογίας του πανεπιστημίου John Moores στο Liverpool. Ενώ ο Louhelainen έχει μιλήσει στα μέσα για την ανακάλυψή του, δεν έχει ακόμα εκδώσει επίσημα την έρευνά του.

Τα ευρήματα του Edwards αναλύονται στο καινούριο του βιβλίο με τίτλο Naming Jack The Ripper.


Πηγή:www.pathfinder.gr

Σχόλια