Σύκο: Ένα φρούτο με πολλά οφέλη

11-9-2014















Το σύκο είναι ο καρπός της συκιάς που ευδοκιμεί σε πολλές μεσογειακές χώρες, τρώγεται φρέσκο ή ξηρό και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, σύμφωνα με τις έρευνες. Διαβάστε που μας κάνει καλό και πώς θα αγοράσετε τα πιο φρέσκα.

Στο παρελθόν Ιάπωνες επιστήμονες από το Τόκυο, στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, διαπίστωσαν ότι το σύκο έχει πιθανότατα αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ερευνητές απομόνωσαν μια αντικαρκινική ουσία από το συγκεκριμένο φρούτο και τη χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν καρκινοπαθείς με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να βοηθήσει και στην πέψη καθώς περιέχει κάποια ένζυμα που ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης. Ο χυμός του θεωρείται επίσης ότι σκοτώνει τα βακτήρια.

Τα σύκα τονώνουν ακόμη τη λειτουργία των εντέρων και λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Όσοι καταναλώνουν πολύ νάτριο (αλάτι), που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις καλίου και η ανισορροπία μεταξύ των δύο ανόργανων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά - συμπεριλαμβανομένων και των φρέσκων σύκων, αυξάνει φυσικά τα επίπεδα καλίου και επομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σύκου σε φυτικές ίνες, το καθιστούν χρήσιμη τροφή για που πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους εκείνοι που προσέχουν το βάρος τους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μπορούν να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες. Επίσης τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Τα σύκα αποτελούν και καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει την οστική πυκνότητα. Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει την απομάκρυνση του ασβεστίου μέσω της διούρησης που προκαλείται από την αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η εποχή των φρέσκων σύκων είναι από τον Ιούλιο έως και τις αρχές του φθινοπώρου (βέβαια εξαρτάται και από την ποικιλία). Τα σύκα είναι ευπαθή και ευαίσθητα, και για αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την αγορά τους. Κατά την επιλογή τους, επιλέξτε εκείνους που είναι παχουλά, έχουν πλούσιο, βαθύ χρώμα και είναι απαλλαγμένα από δυσχρωμίες. Τα ώριμα σύκα έχουν ένα γλυκό άρωμα. Τα ώριμα σύκα δεν πρέπει να πλένονται παρά μόνο λίγο πριν την κατανάλωση τους. Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου δύο ημέρες. Αν τα σύκα δεν είναι ακόμη ώριμα, μπορείτε να τα κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν.


Πηγή:www.pathfinder.gr

Σχόλια