Έσβησε το «βλέμμα» της Λορίν Μπακόλ

13-8-2014

















Τον δρόμο για να συναντήσει τον «Μπόγκι», τον σύντροφο της ζωής της, πήρε η Λορίν Μπακόλ, κάνοντας έτσι φτωχότερο σε πραγματικά αστέρια το αμερικανικό κινηματογραφικό στερέωμα. Η αμερικανίδα ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, χτυπημένη από εγκεφαλικό.

Γεννημένη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1924, το πραγματικό της όνομα ήταν Μπέτυ Τζόαν Πέρσκε. Η καριέρα της ξεκίνησε από τον χώρο του μόντελινγκ, όπου την εντόπισε η σύζυγος του σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς, σε ένα εξώφυλλο του Harper's Bazaar. Έπειτα από ένα δοκιμαστικό το 1944 η 19χρονη τότε Λορίν Μπακόλ πήρε τον πρώτο της ρόλο στην "Σειρήνα της Μαρτινίκα" του Χάουαρντ Χοκς που βασίζεται στο μυθιστόρημα Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Να έχεις και να μην έχεις».

Η Λορίν Μπακόλ συμπρωταγωνίστησε με έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, τον οποίο έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε δημιουργώντας μαζί του ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια του Χόλιγουντ. Η ταινία είναι γνωστή για τη διάσημη ατάκα της Μπακόλ προς τον Μπόγκαρτ: «Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι με εμένα, Στιβ. Δεν χρειάζεται να λες τίποτα ή να κάνεις τίποτα. Η μάλλον, απλώς να σφυρίζεις. Ξέρεις να σφυρίζεις, έτσι Στιβ; Απλώς ενώνεις τα χείλη και φυσάς».

Η Λορίν Μπακόλ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για Όσκαρ για την ταινία «Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα» του 1996. Οι καλύτερες ταινίες της Λορίν Μπακόλ ήταν και από τις καλύτερες του Χάμφρει Μπόγκαρτ με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, την Λέσλι και τον Στίβεν. Το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο μέχρι τον θάνατο του Χάμφρει Μπόγκαρτ το 1957 και η Λορίν Μπακόλ απέκτησε αργότερα ένα ακόμη παιδί με τον δεύτερο σύζυγό της Τζέισον Ρόμπαρντς. Ο «Μεγάλος ύπνος» επίσης του Χοκς το 1947, από το μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ και το «Στη Βοή της καταιγίδας» το 1948, του Τζον Χιούστον συγκαταλέγονται στις μεγάλες επιτυχίες του χρυσού δίδυμου Μπακόλ - Μπόγκαρτ.

 Η κωμωδία «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» (1953) ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της καριέρας της.

Η Μπακόλ εμφανίστηκε συνολικά σε 30 ταινίες, αλλά και στη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης κερδίζοντας βραβεία Τόνι για τον πρώτο ρόλο στο μιούζικαλ του 1970 «Applause» και το 1981 «Woman of the Year». Πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου με το προσωνύμιο «το βλέμμα» και έμεινε γνωστή για τη βραχνή φωνή της. Σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, τις δεκαετίες του '40 και του '50 και χαρακτηρίστηκε ίνδαλμα της μόδας ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών. Το 2009 της απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς της στον κινηματογράφο.


Πηγή:www.pathfinder.gr

Σχόλια