Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Ρώμη για το μολυσμένο πόσιμο νερό

11-7-2014


















 Εκτεθειμένοι οι πολίτες σε ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία τους από τα υψηλά ποσοστά αρσενικού και φθορίου H ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να βελτιώσει την ποιότητα του πόσιμου νερού της χώρας, αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους σε ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία τους από τα υψηλά ποσοστά αρσενικού και φθορίου, υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το πόσιμο νερό της Ιταλίας δεν τηρεί τις προδιαγραφές παρά τα 9 χρόνια και πλέον ελέγχων. Η περιοχή Λάτσιο γύρω από την πρωτεύουσα Ρώμη αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα πιεστικό πρόβλημα.

«Η μόλυνση του νερού από αρσενικό ή φθόριο αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ιταλία» επισημαίνει η Επιτροπή σε μια ανακοίνωση. Τον Φεβρουάριο, οι τοπικές αρχές στη Ρώμη, τα σιντριβάνια και οι κρήνες της οποίας τροφοδοτούνται από αρχαία υδραγωγεία και προσελκύουν ορδές τουριστών, επέβαλαν μια προσωρινή απαγόρευση στους πολίτες να πίνουν νερό από το δημόσιο δίκτυο σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Το αρσενικό είναι άγευστο και άοσμο και μπορεί να καταλήξει στο δίκτυο πόσιμου νερού από φυσικά κοιτάσματα στο έδαφος. Υψηλά ποσοστά της ουσίας αυτής στο νερό ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, κυκλοφορικά προβλήματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν υψηλά ποσοστά ρυπαντικών ουσιών εντοπιστούν στο πόσιμο νερό μιας χώρας, η Επιτροπή δίνει το πολύ 3 περιόδους χάριτος διάρκειας 3 ετών η κάθε μία προκειμένου η χώρα αυτή να βρει μια λύση. Η εννιάχρονη περίοδος χάριτος της Ιταλίας έληξε πριν από ένα χρόνο και πλέον.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια