ΛΙΒΑΔΕΙΑ:Τα πολιτικά παιχνίδια και... το νοσοκομείο της Λιβαδειάς!

7-7-2014

















 "Το πρόβλημα που θα σας εκθέσω διαιωνίζεται από 5ετίας τουλάχιστον όταν η ανεπαρκής στελέχωση του νοσοκομείου που εργάζομαι το εξέθεσε με απολύτως δραματικό τρόπο... Έχουμε δύο νοσοκομεία στο νομό Βοιωτίας στη Λιβαδειά (κύρια οργανική μονάδα με αρτιότερη στελέχωση) και στη Θήβα, δεύτερο νοσοκομείο, πιο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο από καιρό.

Από το 2012 μας έδεσαν και με τα δεσμά του γάμου στη μορφή των διασυνδεομένων νοσοκομείων, στα χαρτιά τουλάχιστον γιατί επί της ουσίας ποτέ δεν προέκυψε. Είμαι από τους πρώτους που φώναζα σε κάθε κατεύθυνση πως ποτέ δεν χρειάζονταν δύο νοσοκομεία στο νομό, όπως συνέβη και σε άλλους βέβαια νομούς κι ότι το δεύτερο της Θήβας που εγκαινιάστηκε το 1999 πριν καν ολοκληρωθεί η στελέχωση αυτού της Λιβαδειάς, συνέβη κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως κανένα σοβαρό σχεδιασμό παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αυτή τη στιγμή, το νοσοκομείο της Θήβας είναι απολύτως υποστελεχωμένο, σχεδόν απαξιωμένο στον πληθυσμό αναφοράς του και με τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις κι άλλων ιατρών επίκειται ακόμη σοβαρότερο πλήγμα στο εύρυθμο της λειτουργίας του. Συμβαίνει λοιπόν το απίστευτα παράλογο γεγονός. Ο χειρουργός που εφημερεύει στη Λιβαδειά, πάνω από 6-7 ημέρες το μήνα δεν έχει κάλυψη αναισθησιολόγου (δεν επαρκεί ο αριθμός τους για κάλυψη εφημερίας όλον τον μήνα) και δεν μπορεί να τελέσει κανένα χειρουργείο. Οι 3 όμως αναισθησιολόγοι που εφημερεύουν στο νοσοκομείο Θηβών μετά το μεσημέρι δεν μετέχουν σε κανένα χειρουργείο διότι το νοσοκομείο αυτό δεν έχει τη λεγόμενη χειρουργική ετοιμότητα (δεν έχει αιμοδοσία, νοσηλευτικό χειρουργικό προσωπικό ούτε καν πλήρη χειρουργική κάλυψη από ιατρούς).

Ενώ θα μπορούσε να μετακινηθεί το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσει το πολύ πιο αρτιμελές νοσοκομείο της Λιβαδειάς καμία διοίκηση δεν αποφασίζει το αυτονόητο και το λογικό. Ο λόγος είναι οι πολιτικές επιπτώσεις που συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση. Η πολιτικά τοποθετημένη διοίκηση την ίδια στιγμή που θα το έπραττε θα την έπαυαν. Το πρόβλημα δεν επιλύεται ούτε με την προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών που δεν έρχονται λόγω του χαμηλού προβλεπομένου μισθού (1200ευρώ) και της κοντινής απόστασης από την Αθήνα.

 Δεν φτάνουν ούτε για τις μετακινήσεις. Είναι μέρες που πουθενά σε ολόκληρο το νομό δεν μπορεί να τελεστεί επείγον χειρουργείο ακόμη και ήσσονος βαρύτητας ενώ αντίθετα βαρέα περιστατικά τις ίδιες ημέρες δεν έχουν καμία τύχη επιβίωσης. Η κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων όπως έχει προκύψει από το 2012 αλλά και αυτή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ανήκουν τα δύο νοσοκομεία αποκρύπτουν και υποτιμούν το πρόβλημα με εφησυχαστικές δηλώσεις. Γελούν στα νοσοκομεία της Αθήνας και μας χλευάζουν όταν τους αναφέρουμε τον λόγο που διακομίζουμε περιστατικά χωρίς να μπορούμε να τα χειρουργήσουμε εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την υγεία των διακομιζομένων.

Το ακόμη πιο γελοίο είναι ότι κι ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λιβαδειάς είναι πλήρως ενταγμένος στη λογική που επιθυμεί και πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει στους καιρούς που ζούμε το απολύτως παράλογο, την πλήρη στελέχωση και των δύο δηλαδή. Τη στιγμή που στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα υπάρχει σημαντικός πληθυσμός πλήρως εκτεθειμένος υγειονομικά λόγω απόστασης, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λιβαδειάς σαν να ζει σε άλλο κόσμο, θεωρεί ότι ο νομός Βοιωτίας χωρίς καμία ιδιαίτερη γεωμορφολογία οφείλει ως περιούσιος να έχει δύο νοσοκομεία.

Κι εδώ υπάρχει εξήγηση, ο πρόεδρός του ήταν ΑΠΟΤΥΧΩΝ υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τέτοιες σοβαρές ανατροπές και δυσαρεστημένους στην άλλη πλευρά του νομού τώρα που διαφαίνεται δρόμος στην εξουσία. Ακόμη πιο παράλογο και υποκριτικό όμως γεγονός συνιστά το ότι η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής δεν υπέγραψε ψήφισμα - ανακοίνωση 43 από τους 48 ιατρούς του νοσοκομείου Λιβαδειάς που απαιτούσε τη στελέχωση της παθολογικής κλινικής αλλά και την ανάδειξη όμως ως βασική, κεντρική μονάδα υγείας στη Βοιωτία αυτή του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Η σοβαρή δικαιολογία της ήταν ότι το ψήφισμα δεν πέρασε από γενική συνέλευση ιατρών πλήττοντας το δημοκρατικό της φρόνημα. Και αυτή ΑΠΟΤΥΧΟΥΣΑ υποψήφια δημοτική σύμβουλος με υποψήφιο στηριζόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ, με ευτελή μάλιστα ποσοστά.

Τα πολιτικά παιχνίδια παίρνουν και δίνουν σε βάρος ανίδεων πολιτών που έχουν πρωτίστως απισχνανθεί οικονομικά κι εκτίθενται πλέον και υγειονομικά. Κανείς δε φαίνεται να συμμερίζεται το πρόβλημα τη στιγμή που ο προοδευτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται λαϊκίζοντας νοσοκομεία σε κάθε γειτονιά, από το Διακοφτό έως το Κάτω Παρτάλι. Εμπαίζουν τη νοημοσύνη όλων μας προσπαθώντας με δήθεν παραστάσεις στον υπουργό να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για την τύχη και των δύο νοσοκομείων, χωρίς κανένα από αυτά να μπορεί να είναι νοσοκομείο όμως. Κι αυτός τους απάντησε ανάλογα. Πριν αγαπητοί φίλοι σκίσετε ή κάνετε χαρτοπόλεμο τα μνημόνια δώστε λύση ή κυρίως βάλτε μυαλό στους εκπροσώπους σας στη Βοιωτία που εθελοτυφλούν και ήδη ολισθαίνουν επικινδύνως ακόμα και σε ανοικτούς δρόμους"!


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α' ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ



Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια