Πότε ένα τσίμπημα μέλισσας γίνεται επικίνδυνο;

8-4-2014
















 Το τσίμπημα της μέλισσας είναι τις περισσότερες φορές μία απλή εξωτερική ενόχληση που αντιμετωπίζεται συνήθως στο σπίτι δίχως να χρειάζεται να επισκεφθούμε γιατρό...

Εάν, ωστόσο, είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας ή εάν σας έχουν τσιμπήσει πολλές φορές, μπορεί να εκδηλώσετε σοβαρή αντίδραση, η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία.

 Ποια είναι τα συμπτώματα αλλεργίας στο τσίμπημα της μέλισσας;


- Πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα χείλη, τη γλώσσα ακόμη και το λαιμό

- Δυσκολία στην αναπνοή αλλά πολλές φορές και στην κατάποση

- Κνησμός

- Ζάλη

- Κράμπες στο στομάχι

- Απώλεια συνείδησης

- Διάρροια

- Ναυτία


Επιπλοκές από το τσίμπημα της μέλισσας

- Αναφυλαξία. Είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση και από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές από το τσίμπημα της μέλισσας. Μπορεί να προκαλέσει ταχεία πτώση της πίεσης του αίματος, να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

- Τοξική αντίδραση από πολλαπλά τσιμπήματα μέλισσας. Η αντίδραση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικά για τα παιδιά καθώς δημιουργούνται υψηλά επίπεδα του δηλητηρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλοκές της μαζικής δηλητηρίασης από πολλαπλά τσιμπήματα μέλισσας μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, ταχεία καταστροφή των ιστών των μυών (ραβδομυόλυση) και νεφρική ανεπάρκεια

- Λοίμωξη στο σημείο του τσιμπήματος. Όπως και σε άλλα τσιμπήματα, το δέρμα σπάει στο συγκεκριμένο σημείο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τυχόν μολύνσεις που μπορούν να προκληθούν.


Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέλισσα;

Όταν δεν είστε αλλεργικοί και η αντίδραση εξαιτίας του τσιμπήματος είναι ήπιας μορφής τότε:

- Αφαιρέστε το κεντρί άμεσα

- Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό

- Απλώστε κρύες κομπρέσες για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και το πρήξιμο

- Αποφύγετε το ξύσιμο στην περιοχή καθώς μπορεί να προκληθεί οίδημα και εν τέλει μία εκτεταμένη λοίμωξη

Εάν, ωστόσο, είστε αλλεργικοί, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό ώστε να σας χορηγήσει την ανάλογη θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει συνήθως επινεφρίνη για να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα, οξυγόνο, αντισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φλεγμονή των αεραγωγών και να βελτιωθεί η αναπνοή.

Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια