Σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο ακόμα και από την περιστασιακή χρήση μαριχουάνας

17-4-2014
















Όσοι νεαροί καπνίζουν κατά καιρούς μαριχουάνα, ίσως εμφανίσουν σημαντικές αλλοιώσεις σε δύο περιοχές - κλειδιά του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τα κίνητρα...

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Ιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Νορθγουέστερν, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», η έρευνα δεν οδηγεί σε οριστικά συμπεράσματα για το κατά πόσο είναι επιβλαβής η εν λόγω ουσία σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Είναι η πρώτη μελέτη, όμως, που δείχνει ότι είναι δυνατό να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις ακόμη και από την περιστασιακή χρήση μαριχουάνας και μάλιστα όσο αυξάνεται η χρήση μέσα στην εβδομάδα τόσο αυξάνονται και οι εγκεφαλικές βλάβες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν συγκριτική ανάλυση στους εγκεφάλους 20 περιστασιακών χρηστών μαριχουάνας και 20 ατόμων που δεν ήταν χρήστες, ηλικίας 18 έως 25 ετών. Η βλάβη επικεντρώνεται στον επικλινή πυρήνα και την αμυγδαλή, δύο ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και των κινήτρων, καθώς και για τον ανάπτυξη εθισμού σε ουσίες.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν μεταβολές στον όγκο, το σχήμα και την πυκνότητα του εγκεφαλικού ιστού στους περιστασιακούς χρήστες μαριχουάνας. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο εγκέφαλος που εκτίθεται στη μαριχουάνα δημιουργεί νέες νευρωνικές συνάψεις. Καθώς απελευθερώνεται περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, υποπτεύονται ότι οι χρήστες τείνουν να παίρνουν μεγαλύτερη απόλαυση από την μαριχουάνα σε σχέση με άλλες πηγές ευχαρίστησης (τροφές, σεξ, κοινωνικές επαφές κ.α.), ενώ παράλληλα δημιουργούν σταδιακά μια χρόνια έλλειψη κινήτρων και χάνουν το ενδιαφέρον τους για την επίτευξη των στόχων τους.

«Η μελέτη εγείρει ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο ισχύει η μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη πως η περιστασιακή χρήση μαριχουάνας δεν σχετίζεται με άσχημες συνέπειες», δήλωσε ο Χανς Μπράιτερ. «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι δεν τρέχει τίποτε, αν καπνίσουν λίγη μαριχουάνα για να διασκεδάσουν, εφόσον δεν τους δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά ή στο σχολείο. Όμως τα στοιχεία μας δείχνουν άλλα πράγματα. Μερικοί από τους ανθρώπους (με εγκεφαλικές αλλοιώσεις) κάπνιζαν μαριχουάνα για να τους "ανεβάσει", μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Αμερικανός ψυχίατρος.

Πηγή:onmed.gr

Σχόλια