ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:Πρωτοφανεί ς οι τιμές συγκέντρω σης εξασθενούς χρωμίου στην πε ριοχή του Ασωπού

2-4-2014



















 Θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων γίνεται η υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον Ασωπό, όπως δείχνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 28 Μάρτη στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, φορτώνοντας ασταμάτητα όχι μόνο τον Ασωπό, αλλά και ολόκληρο τον υδάτινο ορίζοντα της περιοχής με βαριά μέταλλα και κυρίως με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάστηκαν από επιστήμονες της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από τους οποίους διενεργήθηκε και μελέτη στην περιοχή, εντοπίστηκαν από 3.500 ως και 7.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές της λεκάνης του Ασωπού, τη στιγμή που οι τιμές θα πρέπει να είναι μηδενικές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης όσο και αν προσπάθησε να στρογγυλέψει την εικόνα, ανέφερε ότι η τελευταία μέτρηση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας στον Ασωπό έγινε στις 20 Μάρτη του 2014, δηλαδή πριν λίγες μέρες. «Βρέθηκαν - σημείωσε 5.000 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο όταν το 2011 ήταν 3.500»! Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Πολ. Νικολοπούλου, καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Δεν είναι μόνο το χρώμιο, σημείωσε, αλλά υπάρχουν και τα βαριά μέταλλα και υπάρχει συνέργεια», που σημαίνει ότι «το θέμα είναι πολύπλοκο.

Το θέμα, δηλαδή, της υγείας δε σταματάει στον καρκίνο, ο οποίος είναι διαπιστωμένος, το θέμα είναι οι συγγενείς ανωμαλίες». Οπως εξήγησε, το χρώμιο είναι «ορμονικός διαταράχτης για τον ανθρώπινο οργανισμό και τι σημαίνει αυτό για το έμβρυο;». Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της και για «λύσεις» που προβάλλονται για τον καθαρισμό του Ασωπού όπως είναι η αναγωγή του εξασθενούς χρωμίου σε τρισθενές που υποτίθεται ότι δεν είναι τόσο βλαβερό, με τη διάχυση νανοσωματιδίων σιδήρου. Σημειώνοντας ότι τέτοιες «λύσεις» χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις που είχαν εξίσου τραγικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Από τους εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν αναφέρθηκε ούτε καν ότι υπάρχει πρόθεση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ίδιας της ζωής των κατοίκων. Πέρα από κάποιες υπουργικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των βιομηχανιών, που, όπως αποδείχθηκε, ούτε αυτές εφαρμόζονται.


Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Θήβας επισημαίνει:

Είναι καθαρό ότι συγκεκριμένες βιομηχανίες της περιοχής του Ασωπού ρυπαίνουν. Τα ευρήματα της έρευνας του Πολυτεχνείου είναι σχεδόν φωτογραφικά. Με βάση αυτά είναι πλέον δυνατό να εντοπιστούν επακριβώς ποιες συγκεκριμένα βιομηχανίες ρυπαίνουν. Και όμως η κεντρική και τοπική εξουσία κωφεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πριν δύο χρόνια ο Δήμος Θήβας διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση κατά παραγγελία ερευνών, οι οποίες κατέληγαν στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει η ευθύνη των βιομηχανιών στην ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου.

Προκύπτει ζωτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία οι έρευνες να ολοκληρωθούν, να εντοπιστούν οι υπαίτιες εταιρείες και να παρθούν άμεσα μέτρα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Μέτρα που θα ξεκινούν από τα ίδια τα εργοστάσια
Αποτελεί κομβική πολιτική επιλογή αν η κυβέρνηση και οι τοπική διοίκηση θα πάρουν το μέρος της προστασίας της κερδοφορίας της βιομηχανίας ή της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων. Τα ίδια τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα πολιτική είναι εγκληματική, γιατί το μόνο που αποσκοπεί είναι να καλύπτει, να στηρίζει την κερδοφορία των βιομηχάνων.

Ζητάμε άμεσα μέτρα απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Μέτρα εξασφάλισης καθαρού νερού για ύδρευση και άρδευση. Ολοκληρωμένη Διαχείριση των στερεών απορριμμάτων όλων των ειδών, αστικών, βιομηχανικών και αγροτικών από Ενιαίο Κρατικό Φορέα. Μέτρα προστασίας των εργατών στις βιομηχανίες της περιοχής.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της Θήβας να ενισχύσουν αποφασιστικά τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θήβας, στην περιφέρεια Στερεάς, το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

Πηγή:thivanews.blogspot.gr

Σχόλια